Masáže&Terapie

Dotek má mocnou, přirozenou a léčivou schopnost, která je dostupná nám všem.

Masáží pro posílení organizmu po prodělané nemoci


Masáže jsou oblíbenou formou relaxace a uvolnění napětí, ale mohou mít také pozitivní vliv na zdraví a imunitu. V tomto článku se podíváme na to, jak masáže pomáhají posilovat organizmus po prodělané nemoci, jaké typy masáží jsou vhodné a na co si dát pozor.

Jak masáže pomáhají posilovat organizmus po prodělané nemoci?

Masáže působí na tělo a mysl současně. Na tělesné úrovni stimulují krevní a lymfatický oběh, což zlepšuje přísun kyslíku a živin do buněk a odplavování odpadních látek. Tím podporují regeneraci tkání a urychlují hojení. Masáže také uvolňují svalové napětí, zmírňují bolesti a zvyšují pohyblivost kloubů. Na psychické úrovni masáže snižují stres, úzkost a depresi, které mohou oslabovat imunitní systém a zpomalovat zotavení. Masáže navozují pocit klidu, pohody a harmonie, což přispívá k celkovému posílení organizmu.

Jaké typy masáží jsou vhodné po prodělané nemoci?

Typ masáže by měl být přizpůsoben individuálním potřebám a stavu klienta. Obecně platí, že po prodělané nemoci je vhodnější volit jemnější a relaxační techniky, které nezatěžují organismus nadměrně. Mezi takové techniky patří například:

  • Ajurvédská masáž – u nás je oblíbenou masáží, která harmonicky působí na celé tělo. Pomáhá uvolnit napjaté svaly, zmírnit bolesti a zlepšit prokrvení tkání, aktivuje lymfatický systém, podporuje imunitu, harmonizuje hormonální činnost těla.
  • Lymfatická masáž – je založena na principu na uvolnění lymfatických uzlin a cév, podporuje detoxikaci těla a s tím odchází únava, pocit těžkých nohou a další projevy způsobené oslabením organizmu po nemoci.
  • Aromaterapeutická masáž – je kombinací masáže a aromaterapie, tedy používání éterických olejů pro léčebné účely. Éterické oleje mají různé vlastnosti, například antibakteriální, protizánětlivé, imunostimulační nebo uklidňující. Podle potřeby klienta se vybírá vhodný olej nebo směs olejů, které se aplikují na kůži nebo inhalují během masáže.

Na co si dát pozor při masáži po prodělané nemoci?

Masáže jsou obecně bezpečné a prospěšné pro zdraví, ale existují některé situace, kdy je lepší se jim vyhnout nebo je konzultovat s lékařem. Mezi takové situace patří například:

  • Akutní infekce – pokud máte horečku, zánět nebo jinou infekci, je lepší počkat, než se vyléčíte, neboť masáže by mohly zhoršit stav nebo rozšířit infekci.
  • Zranění nebo operace – pokud máte nějaké zranění nebo jste podstoupili operaci, je třeba dodržovat dobu klidu a rekonvalescence, než začnete s masážemi. Masáže by mohly poškodit tkáně nebo otevřít rány.
  • Chronické nemoci – pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, jako je například cukrovka, srdeční onemocnění, krevní tlak nebo rakovina, je vhodné se poradit s lékařem, zda jsou masáže pro vás vhodné a jaké typy a intenzity masáží jsou bezpečné.

Jak si objednat masáž?

Stačí vybrat si volný termín a vyplnit základní údaje a Vaše masáž už na Vás čeká

Načítám...

Závěr

Masáže jsou skvělým způsobem, jak si dopřát relaxaci a uvolnění, ale také jak podpořit své zdraví a imunitu. Po prodělané nemoci mohou masáže pomoci posilovat organizmus a urychlit zotavení. Je však třeba vybírat vhodné typy masáží a dodržovat některá opatření, aby masáže byly prospěšné a ne škodlivé. Pokud si nejste jisti, zda jsou masáže pro vás vhodné, poraďte se s lékařem nebo odborným masérem.