Masáže&Terapie

Dotek má mocnou, přirozenou a léčivou schopnost, která je dostupná nám všem.

Kraniosakrální balancing


Když se řekne “masáž”, mnozí z nás si představí uvolnění ztuhlých svalů po náročném dni, nebo hřejivý dotek, který rozproudí krev a přinese úlevu od bolesti. Masáže však mohou nabídnout mnohem více než jen fyzickou úlevu. Jednou z takových terapií, která se dotýká nejen těla, ale i hlubších rovin našeho bytí, je kraniosakrální balancing.

Představte si, že vaše tělo je jako tajemný les plný života, jehož stromy jsou pevně zakotveny v zemi a jejich koruny sahají k nebi. Kraniosakrální balancing je jako jemný vánek, který prochází lesem, dotýká se listů, větví i kůry, ale zároveň je slyšet i v hlubinách země, kde pomáhá uvolnit staré kořeny a přinést novou živinu. Tento druh masáže pracuje s velmi jemným dotykem, který cílí na kraniosakrální systém – to je systém, jenž zahrnuje kosti lebky, páteř a křížovou kost, stejně jako tekutinu, která tyto struktury obklopuje a chrání mozek a míchu.

Začněme tedy příběhem. Jednou byla žena, která trpěla chronickými bolestmi hlavy. Připadala si jako lodní kapitán, který neustále bojuje s bouří na moři, kde vlny bolesti narůstají a klesají, ale nikdy úplně neustanou. Lékaři, analgetika, dokonce i tradiční masáže – všechno to bylo jako snaha uklidnit bouři pomocí vědra a kbelíku. Až jednoho dne zavítala do ordinace terapeuta, který praktikoval kraniosakrální balancing.

Terapeut ji požádal, aby si lehla na masážní stůl, a začal velmi jemně prohmatávat její lebku, páteř a křížovou kost. Jeho dotyky byly tak lehké, že to bylo sotva cítit, jako když motýl přistane na květu. Ale postupně, jak se terapeutův dotyk synchronizoval s rytmem jejího kraniosakrálního systému, začala cítit, jak se její tělo uvolňuje a bolest hlavy se rozplývá, jako když slunce rozpouští mlhu nad mořskou hladinou.

Kraniosakrální balancing není o silném tlaku nebo intenzivním hnětení svalů. Je to spíše o poslechu těla, o naladění se na jemné rytmy a pulzace, které jsou pro většinu z nás v běžném životě téměř neslyšné. Terapeuti, kteří tuto techniku ovládají, jsou jako šepotáři, kteří dokážou slyšet tiché příběhy těla a pomocí svých rukou je přetvořit v harmonii.

Při kraniosakrální masáži může terapeut pracovat s různými částmi těla, od lebky až po páteř a křížovou kost, a to všechno s cílem obnovit rovnováhu a plynulost kraniosakrálního rytmu. Když je tento rytmus narušen, může to vést k různým problémům, od bolestí hlavy, přes problémy s krční páteří, až po celkovou nervovou a hormonální nerovnováhu. Kraniosakrální balancing je jako jemné vyladění tohoto vnitřního orkestru, kde každý nástroj musí hrát ve správný čas a ve správném tónu.

Tato forma masáže je často popsána jako meditativní zážitek, kde klient může pociťovat hluboké uvolnění a klid. Někteří klienti dokonce hlásí, že zažívají katarzní momenty, kdy se jim uvolňují emoce, které byly dříve uvězněné v těle. Je to jako když se stará kůra stromu odloupne a odhalí novou, čistou vrstvu dřeva pod ní.

V závěru, kraniosakrální balancing není jen o masáži, je to cesta k hlubšímu porozumění našemu tělu a k tomu, jak může být jemný dotyk klíčem k otevření dveří k lepšímu zdraví a pohodě. Jako přátelský průvodce, který vás vezme za ruku a povede po cestě k sobě samému, vám kraniosakrální balancing nabízí možnost objevit harmonii, která už ve vás celou dobu dřímá.

Kraniosakrální balancing – Masáže&Terapie (masazeaterapiebrno.cz)